Domácí müsli tyčinky: lahodná dobrota
Ideálnà svaÄinka
Müsli tyÄinka dokáže být záchrana, když vás neÄekanÄ› postihne hlad nebo zaÄne honit mlsná. Vejde se i do té nejmenÅ¡Ã kabelky a tak ji můžete bÄ›hem dne nosit u sebe. Hodà se i jako svaÄinka pro malé Å¡koláky, kterým dodá rychlou energii do dalÅ¡Ã výuky.
Past v supermarketech
V obchodech seženete müsli tyÄinky v různých variantách a pÅ™ÃchutÃch. S oÅ™echy, suÅ¡eným ovocem nebo i polité Äokoládou. A v tom je právÄ› ten kámen úrazu. Do rádoby zdravé pochoutky je pÅ™idáno spousta cukru, tuku a olejů. Pokud si tyÄinky upeÄete doma, budete mÃt 100% jistotu, že se skládajà pouze z kvalitnÃch surovin. NavÃc si můžete složenà a tedy i výslednou chuÅ¥ libovolnÄ› upravovat dle svých chuÅ¥ových preferencÃ.Â
Domácà müsli tyÄinku můžete zkusit peÄenou i nepeÄenou. Sama uvidÃte, co vám bude chutnat a vyhovovat vÃce. Ty peÄené jsou vÃce kÅ™upavé, zato nepeÄené Å¡Å¥avnatÄ›jÅ¡Ã.
Jak na to?
Základem každé müsli tyÄinky jsou ovesné vloÄky. Dále můžete pÅ™idat dle chuti oÅ™echy, semÃnka, nejrůznÄ›jÅ¡Ã suÅ¡ené ovoce a hlavnÄ› pojivo, kterým bývá ve vÄ›tÅ¡inÄ› pÅ™Ãpadů med. Ten zároveň i celou tyÄinku osladÃ.Â
Nebojte se experimentovat a pÅ™idejte klidnÄ› i skoÅ™ici, vanilku, kokos, araÅ¡Ãdové máslo, javorový sirup nebo jableÄné pyré.
1) na pánvi opeÄte ovesné vloÄky do zlatova
2) poté opeÄte oÅ™echy a semÃnka
3) nasypte do mÃsy, pÅ™idejte suÅ¡ené ovoce a med
4) vÅ¡e rukou dobÅ™e promÃchejte
5) celou smÄ›s napÄ›chujte do pekáÄku vyloženým peÄÃcÃm papÃrem
6) peÄte na 180 stupňů do zlatova (trvá to cca 20 minut)
7) po vychladnutà celou směs ještě jednou upěchujte
8) krájejte velkým a ostrým nožem na tyÄinky
Je možné, že se vám budou tyÄinky bÄ›hem krájenà lehce drolit. Nebojte, je to normálnÃ. VÅ¡echny odkrojky ale dále zužitkujete napÅ™Ãklad jako granolu do ranného jogurtu.Â
Tip: pokud máte tyÄinek hodnÄ›, můžete je bez problému uskladnit v mrazáku.