Žena

Domácí müsli tyčinky: lahodná dobrota


Ideální svaÄinka

Müsli tyÄinka dokáže být záchrana, když vás neÄekanÄ› postihne hlad nebo zaÄne honit mlsná. Vejde se i do té nejmenší kabelky a tak ji můžete bÄ›hem dne nosit u sebe. Hodí se i jako svaÄinka pro malé Å¡koláky, kterým dodá rychlou energii do další výuky.

Past v supermarketech

V obchodech seženete müsli tyÄinky v různých variantách a příchutích. S oÅ™echy, suÅ¡eným ovocem nebo i polité Äokoládou. A v tom je právÄ› ten kámen úrazu. Do rádoby zdravé pochoutky je pÅ™idáno spousta cukru, tuku a olejů. Pokud si tyÄinky upeÄete doma, budete mít 100% jistotu, že se skládají pouze z kvalitních surovin. Navíc si můžete složení a tedy i výslednou chuÅ¥ libovolnÄ› upravovat dle svých chuÅ¥ových preferencí. 

ovoce

Domácí müsli tyÄinku můžete zkusit peÄenou i nepeÄenou. Sama uvidíte, co vám bude chutnat a vyhovovat více. Ty peÄené jsou více kÅ™upavé, zato nepeÄené Å¡Å¥avnatÄ›jší.

Jak na to?

Základem každé müsli tyÄinky jsou ovesné vloÄky. Dále můžete pÅ™idat dle chuti oÅ™echy, semínka, nejrůznÄ›jší suÅ¡ené ovoce a hlavnÄ› pojivo, kterým bývá ve vÄ›tÅ¡inÄ› případů med. Ten zároveň i celou tyÄinku osladí. 

Nebojte se experimentovat a pÅ™idejte klidnÄ› i skoÅ™ici, vanilku, kokos, arašídové máslo, javorový sirup nebo jableÄné pyré.

1) na pánvi opeÄte ovesné vloÄky do zlatova

2) poté opeÄte oÅ™echy a semínka

3) nasypte do mísy, přidejte sušené  ovoce a med

4) vše rukou dobře promíchejte

5) celou smÄ›s napÄ›chujte do pekáÄku vyloženým peÄícím papírem

6) peÄte na 180 stupňů do zlatova (trvá to cca 20 minut)

7) po vychladnutí celou směs ještě jednou upěchujte

8) krájejte velkým a ostrým nožem na tyÄinky

snídaně

Je možné, že se vám budou tyÄinky bÄ›hem krájení lehce drolit. Nebojte, je to normální. VÅ¡echny odkrojky ale dále zužitkujete například jako granolu do ranného jogurtu. 

Tip: pokud máte tyÄinek hodnÄ›, můžete je bez problému uskladnit v mrazáku.